Ο Σαντιάγο Ρονκαλιόλο, ο οποίος πρόσφατα επισκέφθηκε τη χώρα μας, είναι από τους συγγραφείς που συμπαθώ πολύ. Ο τρόπος που γράφει έχει κάτι άμεσο, ακόμα κι όταν αφηγείται ιστορικά γεγονότα. Τόσο «Οι Αναμνήσεις μιας κυρίας» όσο και ο «Κόκκινος Απρίλης» ήταν απολαυστικά μυθιστορήματα. Το καινούριο του βιβλίο «Ο Ουρουγουανός εραστής» σε μετάφραση Κώστα Αθανασίου (και αυτό όπως όλα από τις εκδόσεις Καστανιώτη) μού προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα. Υπήρξαν στιγμές που δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου και άλλες που περνούσα τις σελίδες με απορία: διαβάζω ακόμα το ίδιο βιβλίο;

Κατ' αρχάς, να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι μυθιστόρημα. Πρόκειται για μία άτυπη βιογραφία: Άλλοτε του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, άλλοτε του Ενρίκε Αμορίμ που τον ερωτεύθηκε, άλλοτε του Νερούδα, του Μπόρχες, του Οράσιο Κιρόγα και προς το τέλος του Πάμπλο Πικάσο, καλλιτεχνών που απλά τους γνώριζαν ή συνδέονταν μαζί τους φιλικά. Ουσιαστικά ο Περουβιανός συγγραφέας καταγράφει όσα ανακάλυψε ερευνώντας το σύντομο ειδύλλιο (;) μεταξύ του Λόρκα και του Αμορίμ, όταν ο πρώτος επισκέφθηκε το 1933 το Μπουένος Άιρες. Ο εκατομμυριούχος συγγραφέας Αμορίμ, γοητευμένος από την προσωπικότητα του Ισπανού ποιητή, έγινε η σκιά του όσο εκείνος παράμεινε στην Αργεντινή.

Μέχρι τη μέση, το βιβλίο είναι πολύ δυνατό κι έχει υψηλές στιγμές. Οι περιγραφές των μποέμ λογοτεχνικών πάρτι στα '30s, η φιλία του Νερούδα με τον Λόρκα, η γέννηση του Ισπανικού Εμφυλίου, η αγριότητα του αλληλοσπαραγμού και τελικά η σύλληψη και η δολοφονία του ποιητή, είναι εξαιρετικές. Ωστόσο το βιβλίο κάνει σε πολλά σημεία κοιλιά. Έχω την εντύπωση ότι ο συγγραφέας το τράβηξε από τα μαλλιά και παραγέμισε τα κενά του με ενδιαφέρουσες μεν -αλλά άσχετες (ή σχετικές από σπόντα) με το βασικό θέμα- ιστορίες για τους πιο διάσημους εκπροσώπους της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας (π.χ. μαθαίνουμε με εξαντλητικές λεπτομέρειες τα παιδικά χρόνια του Μπόρχες, την παθολογική αδυναμία που είχε στην αδερφή του, τις περιπέτειες του Νερούδα και τα ερωτικά τρίγωνα που είχε την τάση να δημιουργεί κ.α). Με αφορμή τη γνωριμία των Λόρκα και Αμορίμ ο Ρονκαλιόλο έγραψε μια «βιογραφία» του δεύτερου χωρίς κέντρο βάρους, ενώ θα μπορούσε να έχει εξαντλήσει το θέμα του σε ένα μικρότερης έκτασης βιβλίο ή σε ένα μεγάλο αφιέρωμα κάποιου λογοτεχνικού περιοδικού. Παρ' όλα αυτά αν σας αρέσουν τα βιβλιοβιβλία με ήρωες συγγραφείς ή είστε φαν του Λόρκα -όπως εγώ- θα το απολαύσετε, γιατί έχει πολύ δυνατές στιγμές.

Υ.Γ. Εγώ το διάβασα εναλλάξ σε έντυπο και ebook. Αν θέλετε την ταπεινή μου γνώμη, ήταν πολύ πιο εύκολη η ανάγνωση στο Kindle. Η ανάρτηση αυτή γίνεται στα πλαίσια της εβδομάδας «Διάβασε ένα ebook» (3 με 9 Μαρτίου). Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο blog του Ηλεκτρονικού Αναγνώστη.