Οι διπλές σειρές στα ράφια της βιβλιοθήκες έχουν αρχίσει να με εκνευρίζουν. Κάθε φορά που ψάχνω ένα βιβλίο, το οποίο θυμάμαι ότι έχω, πρέπει να βγάζω όλα τα μπροστινά για να ψάξω τα πίσω. Αν και το κυνήγι του χαμένου θησαυρού στα ράφια είναι στ' αλήθεια απολαυστικό, πολλές φορές έχω αγοράσει ξανά το ίδιο βιβλίο. Πρόσφατα την πάτησα με τους Κυνηγούς Κεφαλών του Τζο Νέσμπο (εκδ. Μεταίχμιο). Το κατέβασα σε ebook, ενώ το έντυπο ήταν κρυμμένο κάπου στο χάος.

Αποφάσισα, λοιπόν, να οργανωθώ. Λίγο. Κατ' αρχάς, πρόσθεσα δύο καινούρια ράφια τριών μέτρων το καθένα. Σε αυτά θα ταξινομήσω τις στοίβες με τα ολοκαίνουρια που είχα διασκορπίσει αριστερά και δεξιά μέσα στο σπίτι, αλλά και πολλά από τις διπλές σειρές των υπόλοιπων ραφιών.

Ως εκ τούτου, από χθες το βράδυ, άρχισα το ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Κατεβάζω τα βιβλία και διαλέγω ποια θα μείνουν στο σπίτι, ποια θα κρυφτούν στη βιβλιοαποθήκη, ποια θα μπουν στο σακουλάκι του Bookcrossing και φυσικά πώς θα οργανωθούν στα ράφια όσα απομείνουν έτσι ώστε να τα βρίσκω εύκολα.

Αποφάσισα πως θα τα ταξινομήσω ανάλογα με τις εμμονές μου (με επηρέασε η ανάρτηση της Κατερίνας). Θα φτιάξω νοητές λίστες και θα τα τοποθετήσω αντίστοιχα: Αστυνομικά που γουστάρω και πολιτικά νουάρ. Κλασικά και ιστορικά βιβλία που θέλω οπωσδήποτε να διαβάσω (ή να ξαναδιαβάσω). Ποίηση, θέατρο και βιογραφίες μαζί. Ενώ τα πιο αγαπημένα: μυθιστορήματα με ιδιαίτερο τρόπο γραφής, λίγο πιο ποιητικό -βιβλία της ψυχής, όπως τα λέω- αλλά και όσα θέλω πολύ να απολαύσω προσεχώς, θα μπουν στα κάτω ράφια, στο ύψος του κρεβατιού για να τα κοιτάω όταν ξυπνάω και να μου φτιάχνει το κέφι.

Kι ένας βασικός κανόνας που θα τηρήσω αυστηρά: Οι διπλές σειρές θα είναι στοίβες από ξαπλωμένα βιβλία, οι οποίες δεν θα ξεπερνούν στο ύψος τη μέση εκείνων που βρίσκονται από πίσω. Έτσι θα μπορώ εύκολα να βλέπω όλους τους τίτλους με μια γρήγορη ματιά.

Αυτές τις μέρες το σπίτι θα μοιάζει με bazaar. Σκόρπια βιβλία σε λάθε γωνιά! Κι εγώ το πρωί και το βράδυ (πριν και μετά τα γραφεία) θα είναι σαν να είμαι στο λούνα παρκ. Με καφέ ή ποτό, κι απαραιτήτως με μουσική από το Οperavore στο WQXR, θα ξανασυστηθώ με τα βιβλία μου.

Y.Γ. Λέω να ξεκινήσω διαλογισμό. Χρειάζομαι πειθαρχία για να σταματήσω τις καινούριες αγορές... {Καλά, ίσως για να τις περιορίσω λίγο. ;-)}