Δεν υπάρχει τίποτα πιο ωραίο από το να έχεις μαζί σου στην παραλία ένα απολαυστικό νουάρ μυθιστόρημα. Διάβασμα στη σκιά, βουτιές και μυρωδιά αντιηλιακού. Για τα πρώτα φετινά μπάνια επέλεξα το βιβλίο του Andrew Bergman Ο ύπεροχος κύριος ΛεΒάιν (από τη σειρά Μαύρο Βελούδο των εκδόσεων Κέδρος). Πρόκειται για μία ενδιαφέρουσα αστυνομική ιστορία που σε κερδίζει όχι μόνο με την κινηματογραφική πλοκή της (άλλωστε ο συγγραφέας είναι ο βραβευμένος σεναριογράφος της ταινίας Μπότες, Σπιρούνια και Καυτές Σέλες), αλλά και με το χιούμορ του κεντρικού της ήρωα. Ο ιδιωτικός ερευνητής Τζακ ΛεΒάιν είναι ένας πολύ ωραίος τύπος με χιούμορ και αδυναμία στις σέξυ γυναίκες.

Νέα Υόρκη του '50. Κούβα. Λας Βέγκας. Ένα περιπετειώδες ταξίδι γεμάτο ανατροπές. Καζίνο, αδίστακτοι μαφιόζοι που ζουν σαν μπον βιβέρ στις σουίτες πολυτελών ξενοδοχείων, ρουλέτες, μπέρμπον, Lucky Strike, κλασική μουσική και τζαζ, γραφεία γεμάτα ζουμερά κορίτσια με παστέλ γραφομηχανές, άντρες με κοστούμια, καπέλα και καμπαρντίνες τύπου Mad Men, μαύρες Μπιούικ με δερμάτινα καθίσματα και φοβερές καμπύλες, φωταγωγημένοι δρόμοι γεμάτοι θέατρα και λαμπερές βιτρίνες... Σ΄αυτό το σκηνικό ο ιδιωτικός ντετέκτιβ προσπαθεί να λύσει το γρίφο της μυστηριώδους εξαφάνισης του διάσημου μαέστρου Αρτούρο Τοσκανίνι.

Η ιστορία ξεκινά με τη δολοφονία ενός Εβραίου βιολιστή της συμφωνικής ορχήστρας του καναλιού ΝΒC. Ο Φριτζ Στερν, βρέθηκε μέσα σε ένα αυτοκίνητο νεκρός, με μία σφαίρα στο κεφάλι. Την προηγούμενη μέρα είχε αναθέσει στον ντετέκτιβ Λεβάιν τις έρευνες για τον εντοπισμό του καλλιτεχνικού διευθυντή της πιο διάσημης ορχήστρας της Αμερικής. Σύμφωνα με τον Στερν ο μαέστρος Τοσκανίνι είχε απαχθεί μήνες πριν και η διοίκηση του ΝΒC είχε βάλει στη θέση του έναν σωσία. Τόσο το κοινό (μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν με τη σύζυγό του) όσο και οι δημοσιογράφοι δεν είχαν καταλάβει τίποτα. Ούτε καν οι περισσότεροι μουσικοί της ορχήστρας. Δέκα από αυτούς αποφάσισαν να ερευνήσουν την ιστορία και να αποδείξουν ότι οι υποψίες τους ήταν βάσιμες.

Μετά τη δολοφονία του βιολιστή ο ΛεΒάιν αποφασίζει να συνεχίσει την έρευνα και να δικαιώσει τον άτυχο μουσικό. Ο ντετέκτιβ ταξιδεύει στην Κούβα και μετά στο Λας Βέγκας που εκείνη την εποχή αναπτύσσεται με τρελούς ρυθμούς για να μετατραπεί σε βασίλειο του κιτς. Συναναστρέφεται με μαφιόζους και ερωτεύεται την κόρη του νεκρού πελάτη του, τη χυμώδη Μπάρμπαρα. Οι δυο τους θα ανακαλύψουν ποιος κρύβεται πίσω από την απαγωγή του Τοσκανίνι, ποιος σκότωσε τον Φριτζ Στερν και γιατί το ΝBC έβαλε στη θέση του έναν σωσία.

Υ.Γ. Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε σε προσφορά στην Πολιτεία, μόνο με € 3.67. Μαζί με αυτό αγόρασα την Ομίχλη στη Γέφυρα Τολμπιάκ του Léo Malet (€ 3.36), την Κούφια Βελόνα του Maurice Leblanc (€ 3,69), το Γυάλινο Κελί της Patricia Highsmith (€ 5,77) και τα Αφρισμένα νερά της Donna Leon (€ 5,95).