Δύο εμπνευσμένοι καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης, ο Θανάσης Γιοχάλας και η Τόνια Καφετζάκη, ένωσαν το πάθος τους για την αττική γη, δημιουργώντας ένα σπουδαίο, συλλεκτικό βιβλίο. Η έκδοση «Αθήνα: Ιχνηλατώντας την πόλη με οδηγό την ιστορία και τη λογοτεχνία» που κυκλοφορεί από το Βιβλιοπωλείον της Εστίας είναι ένας αληθινός άθλος.

Οι δύο συγγραφείς χαρτογραφούν την πόλη και αφηγούνται τα γεγονότα που τη στιγμάτισαν, κυρίως τον 19ο και το πρώτο μισό του 20ο αιώνα. Περιδιαβαίνουν τους κεντρικούς της δρόμους και τις πλατείες -από την Πλάκα και το Μοναστηράκι, το εμπορικό κέντρο και την Πλατεία Συντάγματος, από την οδό Ακαδημίας μέχρι τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, από τους Αμπελόκηπους και το Γουδή, από την Ομόνοια έως τα Πατήσια- μελετούν το παρελθόν καταπληκτικών κτιρίων, μνημείων, δημόσιων χώρων, και μας τα συστήνουν, παντρεύοντας την ιστορία, την αρχιτεκτονική και τη λογοτεχνία.

Μου αρέσει όσο τίποτα να βάζω αυτό το βαρύ βιβλίο των 700 περίπου σελίδων στο σακίδιό μου και με το ποδήλατο στον ελεύθερο χρόνο μου να κάνω βόλτες στην Αθήνα, αναζητώντας αυτά τα κτίρια, φωτογραφίζοντάς τα και μαθαίνοντας όσα κρύβουν πίσω από το κατώφλι τους. Εκτός από πληροφορίες γι' αυτά, ανακαλύπτω ένα σκασμό μυθιστορήματα, βιογραφίες, ποιήματα, ιστορικά ντοκουμέντα και απολαμβάνω τα υπέροχα αποσπάσματά τους που συνοδεύουν κάθε λήμμα. Είναι μια ωραία συνήθεια, πολύ αγαπημένη πια, που μου δίνει φοβερή ενέργεια. Να οργανώνω μικρές λογοτεχνικές εκδρομές μέσα στην ίδια μου την πόλη -την οποία βεβαίως πριν πέσει αυτό το βιβλίο στα χέρια μου είχα την ψευδαίσθηση ότι γνωρίζω καλά- και να κάθομαι μετά σε ένα καφέ και να διαβάζω για όσα είδα.