Η ζωή είναι πιο ωραία όταν τη βλέπεις σαν κόμικ. Από εκείνα τα ατμοσφαιρικά που θυμίζουν το V for Vendetta ή το Sin City. Στο μυαλό μου όσα ονειρεύομαι γίνονται μολυβιές σε λευκό χαρτί. Εικόνες και λέξεις. Γράμματα που χορεύουν μέχρι να γίνουν νοήματα. Και σχήματα που ενώνονται για να διηγηθούν μια ιστορία.

V for Vendetta
V for Vendetta
Sin City
Πολλές φορές τα βιβλία που διαβάζω και μου αρέσουν πολύ προσπαθώ να τα σκιτσάρω στο μυαλό μου. Να τα φανταστώ σαν graphic novels. Τη Λολίτα του Ναμπόκοφ (εκδ. Ερατώ) την έχω ονειρευτεί σαν pin-up, με πουά καπέλο, πλάι σε ροζ ψυγεία με 50s καμπύλες. Ή την Έστερ της Σύλβια Πλαθ, στο υπέροχο μυθιστόρημά της «Ο Γυάλινος Κώδων» (εκδ. Αίολος), τη φέρνω στο νου σαν μουτζούρα σε ασπρόμαυρο χαρτί, στα γραφεία της Vogue, να πληκτρολογεί βαρετά κείμενα σε μια κίτρινη γραφομηχανή ή να ξυπνά το πρωί και να ανοίγει την ντουλάπα κοιτάζοντας αμήχανη «όλα εκείνα τα ακριβά κι άβολα ρούχα που κρέμονταν άμορφα σαν ψάρια» απ' τις κρεμάστρες.

The Girl with a dragon tattoo
Η Λίσμπετ Σαλάντερ από «Το κορίτσι με το τατουάζ» (εκδ. Ψυχογιός), ήταν η καλύτερή μου. Τη φανταζόμουν σαν γιαπωνέζικο μάνγκα στην καρδιά της Σουηδίας, με piercing στα ματωμένα χείλη και ένα δράκο να τυλίγεται στον αριστερό της ώμο. Με μαλλιά κομμένα συμμετρικά, τέλεια γεωμετρία, και τεράστια μάτια σαν μαύρες γυάλινες μπίλιες που σπάνε απ' το θυμό. Τη ονειρεύτηκα να πηδάει από ταράτσες εγκαταλελειμμένων κτιρίων, να προσγειώνεται αριστοτεχνικά στα δυο της πόδια σε δρομάκια γεμάτα λασπόνερα, σαν τον εκδικητή του V. Το βιβλίο βοηθούσε, για να πάει το μυαλό και πέρα από όλα αυτά που περιέγραφε ο Λάρσον. Είχε όλα όσα πρέπει να έχει ένα δυνατό αστυνομικό θρίλερ: γρήγορη πλοκή, συνεχείς ανατροπές, πολιτικό μήνυμα και ήρωες που ξεχωρίζουν. Ειδικά η Λίσμπετ ήταν λες και είχε βγει από τις σελίδες ενός κόμικ. Το κυνικό απροσάρμοστο κορίτσι με το macbook που γίνεται τιμωρός. Την ερωτεύτηκα τόσο που ήθελα λίγο ακόμα Λίσμπετ στο βιβλίο. Για την ακρίβεια ήθελα μόνο τη Λίσμπετ. Γι' αυτό χάρηκα πολύ όταν τα περασμένα Χριστούγεννα διάβασα στην Guardian ότι η τριλογία του Λάρσον θα εικονογραφηθεί στο χαρτί, σε ένα κόμικ που θα κάνει περισσότερο focus στο παράξενο αυτό κορίτσι απ' ό,τι το μυθιστόρημα. «Η Λίζμπετ Σαλάντερ είναι απλά ένας υπέροχος χαρακτήρας. Αυτή αποτελεί τον πυρήνα για μένα. Ωστόσο έχει επιβιώσει από σεξουαλική κακοποίηση και πιστεύω ότι ο Λάρσον δεν είχε συνειδητοποιήσει πόσο τρομακτική φαίνεται τις περισσότερες φορές. Αυτά ακριβώς τα στοιχεία θέλω να τα επισημάνω», αναφέρει η συγγραφέας Denise Mina η οποία μαζί με τον illustrator Andrea Mutti (εκδ. Vertigo), θα παραδώσουν μέσα στο Μάρτιο τον πρώτο τόμο του graphic novel (για να κυκλοφορήσει το φθινόπωρο). Ανυπομονώ.  

Υ.Γ. Η προπώληση έχει ήδη αρχίσει στο Amazon. Για να το παραγγείλετε κάντε κλικ εδώ.