Τις τελευταίες ημέρες βεβαιώθηκα στην πράξη ότι οι ρομαντικοί ανησυχούμε μάταια για το αβέβαιο (;) μέλλον του έντυπου βιβλίου. Οι φόβοι μας είναι εντελώς -μα εντελώς- αβάσιμοι. Τουλάχιστον στην Ελλάδα, το ηλεκτρονική βιβλίο βρίσκεται ακόμα σε εμβρυακό στάδιο. Οι ανάγκες ενός απαιτητικού αναγνώστη δεν καλύπτονται σε καμία περίπτωση από την περιορισμένη αγορά.

Επιπλέον, οι χρήστες του Kindle, της συσκευής του Amazon, είμαστε αποκλεισμένοι σχεδόν από τα περισσότερα eBooks που πωλούνται αυτή τη στιγμή. Τα βιβλία που κατεβάζει κάποιος νόμιμα χρησιμοποιώντας την πιστωτική του κάρτα (πληρώνοντας το όχι και τόσο μικρό αντίτιμο σε σχέση με τα έντυπα) είναι συνήθως σε μορφή ePUB (μετατρέπονται εύκολα -αν καταλάβεις πως γίνεται- σε mobi) και διαθέτουν ένα σύστημα προστασίας (το αποκαλούμενο κλείδωμα DRM - Digital Rights Management της Adobe) μη συμβατό με τα Kindle.

Ο αναγνώστης έχει δύο επιλογές: Ή θα ψάξει να βρει τρόπο να ξεκλειδώσει παράνομα το eBook που έχει ΠΛΗΡΩΣΕΙ για να το διαβάσει στον eReader του. Ή θα πεταχτεί μέχρι το βιβλιοπωλείο (παραδοσιακά κι ωραία) να το αγοράσει στην έντυπη μορφή που όλοι ξέρουμε κι αγαπάμε.

Αστειότητες. Θεωρώ απαράδεκτο τον αποκλεισμό των αναγνωστών που έχουμε έναν eReader Kindle από τα περισσότερα ελληνικά e-books, τα οποία ναι μεν πληρώνεις αλλά δεν μπορείς να διαβάσεις τελικά γιατί είναι κλειδωμένα (ή «προστατευμένα»).

Θα μου πείτε: «Φταίει το Amazon που κατασκεύασε μια συσκευή στα μέτρα του για να προωθήσει τις αγορές μέσω του e-shop του». Σωστά, φταίει. Όμως το Amazon δεν το αφορά καθόλου η ελληνική αγορά, γιατί αν το αφορούσε θα πουλούσε και ελληνικά βιβλία. Σε αντίθεση με τους Έλληνες εκδότες που όχι μόνο τους αφορά, τους καίει.

Καταλαβαίνω (αν και δεν είμαι υποχρεωμένος γιατί είμαι καταναλωτής και θα προτιμούσα οι αγορές μου να είναι πιο εύκολες) ότι ορισμένοι εκδότες θέλουν δικαίως να «προστατέψουν» τα προϊόντα τους κλειδώνοντάς τα με το σύστημα DRM, όπως άλλωστε κάνει με το δικό του τρόπο και το Amazon. Ωστόσο, δεν θεωρώ ότι αυτός ο δρόμος βοηθάει μια καινούρια αγορά, όπως αυτή του ηλεκτρονικού βιβλίου, να αναπτυχθεί σωστά και να ανθίσει. Στις δύσκολες εποχές που ζούμε, ας μην βάζουμε κι άλλα εμπόδια ανάμεσα στον αναγνώστη και στο βιβλίο. Ας απλουστεύσουμε τις διαδικασίες. Αλλιώς δεν θα δουλέψει ποτέ το σύστημα. Είναι ήδη βαρετή και πολύπλοκη η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος άσχετος (χρήση πιστωτικής κάρτας στο διαδίκτυο, μετατροπή των αρχείων, ηλεκτρονική αποστολή από το laptop στον eReader κ.α.). Και πάνω που πάει να συνηθίσει πέφτει στον σκόπελο του DRM. Είναι μάλλον η ώρα που θα τα παρατήσει και θα επιστρέψει στο έντυπο ή νευριασμένος θα ανοίξει την τηλεόραση.

Οι περισσότεροι δεν θα κάτσουμε να σκάσουμε κιόλας. Προσωπικά, επειδή δεν βλέπω και τηλεόραση, θα κρατήσω το Kindle για να διαβάζω τα ξένα βιβλία μου και εκείνα των εκδόσεων Καστανιώτη και Ίκαρος (οι οποίες για κάποιο λόγο θέλησαν να δείξουν σεβασμό σε ΟΛΟΥΣ τους αναγνώστες τους και δεν κλειδώνουν τα eBook τους, ή για την ακρίβεια τα κλειδώνουν με Social DRM που επιτρέπει στους κατόχους Kindle να τα μετατρέψουμε σε mobi). Τα υπόλοιπα, θα τα διαβάζω σε έντυπη μορφή.

Υ.Γ. H φωτό είναι συμβολική: Είναι το φάντασμα του έντυπου βιβλίου που πρόδωσα για ένα πουκάμισο αδειανό, για ένα Kindle... :-p

8 Responses so far.

  1. Όχι που να πάρει η ευχή, και ο ενθουσιασμός σου στο προηγούμενο ποστ με είχε πείσει, θα το έπαιρνα στα μουλωχτά, αφού τόσες φορές έχω εκφραστεί κατά, αλλά θα το έκανα το δώρο στον εαυτό μου (είπα). Τώρα με βάζεις πάλι σε σκέψεις.

  2. librarian says:

    Τι καλά που δεν καταλαβαίνω τίποτα από όσα λες! Kindle, bebook κάθε χρόνο και μια άλλη συσκευή, να πάρεις μια τώρα και του χρόνου να βγει μια άλλη που να μυρίζει και βιβλίο, που να τσαλακώνεται, που να έχει και αφτιά να τον κάνεις σελιδοδείκτη. Άστο καλύτερα... Παραδοασιακά και αγαπημένα.
    Καλή χρονιά σε εσένα και στο εξαιρετικό σου μπλογκ!

  3. Unknown says:

    γαμωτο δεν το διαβαζα νωριτερ; τωρα το πηρα......κανει και για δισκο να κουβαλας τον πρωινο καφε!!!

  4. Yiannis/Pefki says:

    Έχουν διορθωθεί καθόλου τα πράγματα από την μέρα που έγραψες το ποστ?

  5. Unknown says:

    ναι...μπορεις να κετεβασεις σπασμενα δεν ειναι αναγκη να τα αγορασεις απο το kindle αλλα δεν ξερω ακριβως την διαδικασια ή αν βοηθαει αυτο μπορεις να κατεβασεις το βιβλιο που θες στον υπολογιστη . Για να δειτε πως ειναι οταν τα κατεβασεις απο υπολογιστη καντε κλικ στο 'αποσπασμα βιβλιου' σε ενα βιβλιο στις εκδοσεις ψυχογιος.

  6. Unknown says:

    To Kindle είναι μια χαρά για ξενόγλωσσα βιβλία αλλά για ελληνικά έχω αγοράσει εδώ και 2 χρόνια το Kobo και είμαι ενθουσιασμένη. Βέβαια το έντυπο δεν έπαψε να είναι η μεγάλη αγάπη !

  7. Ανώνυμος says:

    To kindle είναι καλό για να κατεβάζεις δωρεάν βιβλία καθώς και να διαβάζεις κείμενα που δημοσιεύονται σε ιστολόγια και αλλού και σε κουράζει να το κάνεις στον υπολογιστή σου. Αυτά τα κάνω μέσω calibre όπου ψάχνεις και κατεβάζεις βιβλία από πολλές βάσεις και αναλόγως το calibre κάνει τις μετατροπές format και τα στέλνει στο kindle σου.
    Θα πληρώνω μόνο για τα έντυπα βιβλία τα οποία είναι αντικείμενα όχι μόνο με περιεχόμενο αλλά και με υλική υπόσταση. Βαριέσαι να κρατάς το ίδιο μαραφέτι (άοσμο, κλπ.)

  8. Ανώνυμος says:

    Αυτό που θα ήθελα να πω είναι πως έχω έχω αγοράσει το pocketbook e-reader και ειλικρινά δεν έχω λόγια.....αν και στην αρχή όταν το πήρα ήμουν πολύ ενθουσιασμένη,μετά το παράτησα μέχρι που μια μέρα πήρα την απόφαση να δω και αυτήν την οπτική διαβάσματος και ειλικρινά ξετρελαθηκα!!! Για αρχή έκανα εγγραφή στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του Σταύρος Νιάρχος και σύντομα απέκτησα αμέτρητες ΔΩΡΕΑΝ επιλογές για βιβλία ....επίσης σε αντίθεση με τα Kindle το δικό μου μηχάνημα το υποστηρίζει Αdope DRM δηλαδή προστατευμένα αρχεία και το καλύτερο από όλα....τα παιδιά μου το λάτρεψαν τόσο που αναγκάστηκα να αγοράσω ένα και για αυτά ! Διαβάζουν πολλά βιβλία και έχουν αρχίσει να διαβάζουν και αγγλικά βιβλία, αφού η συσκευή έχει ενσωματωμένο λεξικό και highlighting για λέξεις που είτε δεν γνωρίζουν, είτε θέλουν να χρησιμοποιουν στις εκθέσεις τους! Έχει μερικές επιπλέον αστείες εφαρμογές όπως σουντόκου και είμαι πολύ χαρούμενη γιατί αγόρασα το e-reader από την Ελλάδα σε ένα μαγαζί στο Αιγάλεω και στάθηκα πολυ τυχερη στο να το επιλέξω έναντι του Kindle ! Έχω μείνει υπερβολικά ευχαριστημένη και το προτείνω ανεπιφύλακτα καθώς είναι η καλύτερη συσκευή με την πιο συμφέρουσα τιμή (110€ ) στην αγορά! POCKETBOOK TOUCH LUX 4!!!

Leave a Reply