Κάνω τις βόλτες μου στο Amazon ή σε διάφορα εκπληκτικά sites όπως το Book Cover Archive και παθαίνω ζημιά από τα πιο ευφάνταστα εξώφυλλα βιβλίων που κυκλοφορούν. Στο δεύτερο οι Ben Pieratt και Eric Jacobsen συγκεντρώνουν τα πιο λαμπρά παραδείγματα: εξώφυλλα με πολύ ιδιαίτερο concept που τραβούν το βλέμμα και αποδεικνύουν ότι το graphic design είναι συχνά η πιο καλή διαφήμιση (ακόμα και για ένα μέτριο βιβλίο). Χαζεύοντας κατά καιρούς στα βιβλιοπωλεία του εξωτερικού ή στα αντίστοιχα ηλεκτρονικά έχω ζηλέψει και, ως εκ τούτου, έχω αναρωτηθεί πολλές φορές γιατί στην Ελλάδα ακόμα η πλειοψηφία των εκδοτών (ευτυχώς υπάρχουν και λαμπρές εξαιρέσεις που ακολουθούν πολύ τα πρότυπα του εξωτερικού) διστάζει να παίξει σε αυτό το επίπεδο; Μήπως αυτά τα εξώφυλλα τελικά δεν θα πουλούσαν στη δική μας (μικρή) αγορά; Δεν είναι έτοιμο ακόμα το ελληνικό κοινό γι' αυτή την αισθητική; Ή μήπως δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι σχεδιαστές που θα δημιουργούσαν κάτι τόσο πρωτότυπο; Για τα δύο πρώτα δεν γνωρίζω την απάντηση, προφανώς οι επαγγελματίες του χώρου κάτι θα ξέρουν που εμείς οι αναγνώστες αγνοούμε. Για το τελευταίο όμως είμαι σίγουρος πως κάποιο λάθος γίνεται: Υπάρχουν πολλοί ταλαντούχοι γραφίστες οι οποίοι θα σκότωναν για να σχεδιάσουν ένα εξώφυλλο βιβλίου που θα ξεχώριζε όχι μόνο για το περιεχόμενό του, αλλά και για την «εξωτερική του εμφάνιση». Δουλεύοντας χρόνια στα έντυπα και τη διαφήμιση έχω γνωρίσει πολλούς brilliant και ταλαντούχους ανθρώπους με ιδέες. Γιατί δεν αξιοποιούνται λοιπόν από την αγορά του βιβλίου ώστε να πάψουν να θυμίζουν τα εξώφυλλα των βιβλίων αφίσες λαϊκής βραζιλιάνικης σειράς;
Δείτε εδώ και απολαύστε μερικά από τα εξώφυλλα βιβλίων που βρήκα στο Book Cover Archive. Θεωρώ ότι «παίζουν» τόσο δυνατά στο πρώτο ραντεβού που τα ερωτεύεσαι με μία μόνο ματιά!




































Υ.Γ. Στο blog The Casual Optimist μπορείτε να διαβάσετε μία συνέντευξη των δημιουργών του Book Cover Archive Ben Pieratt και Eric Jacobsen.  

2 Responses so far.

  1. Ανώνυμος says:

    Συμφωνώ πως το εξώφυλλο παίζει ρόλο. Μπορεί να μην εγγυάται κάτι για το ίδιο το βιβλίο αλλά είναι λίγο θέμα προδιάθεσης. Στα ξενόγλωσσα γίνεται πολύ καλή δουλειά, ειδικά με τα hardcovers. Δεν χρειάζεται να επενδυθεί χρήμα, νομίζω ότι είναι θέμα έμπνευσης και σίγουρα θα μπορούσε να γίνει κάτι αντίστοιχο και στα ελληνικά βιβλία.

    chrysadag

    P.S. Εξαιρετικά πολλά από τα παραπάνω εξώφυλλα (βλ. Glory) αλλά αυτό με το οποίο κόλλησα ήταν αυτό με τα μολύβια!

  2. Lou ...Read says:

    Εγώ κόλλησα με το ρόδι και με τον τοίχο. Αλλά όλα αυτά τα εξώφυλλα έχουν μια ιδέα πίσω τους, ένα concept. Κι αυτό είναι που τα κάνει να ξεχωρίζουν.

Leave a Reply