Έχουν περάσει ακριβώς δύο μήνες από την ημέρα που παρέλαβα το πρώτο μου eReader. Στην αρχή οι απογοητεύσεις διαδέχονταν η μία την άλλη. Τα ελληνικά ebooks που ήθελα να αγοράσω και να κατεβάσω στο Kindle ήταν όλα κλειδωμένα εκτός από εκείνα των εκδόσεων Καστανιώτη και Ίκαρος. Όπως έχω ξαναγράψει εδώ, ο χρήστης, ο οποίος έχει πληρώσει τo ebook, είναι υποχρεωμένος να ξεκλειδώσει παράνομα το DRM (με το οποίο οι εκδότες νομίζουν ότι προστατεύουν το βιβλίο τους), να μετατρέψει το αρχείο από ePub (η μορφή την οποία υποστηρίζουν οι περισσότεροι eReaders) σε Mobi (η μορφή που υποστηρίζει το Kindle) για να το διαβάσει στη συσκευή του.

Κι αυτό με ρίσκο:
Α. Γιατί είναι παράνομο. Μάλιστα, παράνομο, κι ας έχεις πληρώσει το ebook σχεδόν όσο ένα έντυπο βιβλίο (στους περισσότερους εκδοτικούς οίκους η διαφορά στις τιμές μεταξύ ηλεκτρονικού και έντυπου βιβλίου είναι πολύ μικρή).
Β. Γιατί κάποιες φορές η γραμματοσειρά χτυπάει και το Kindle διαβάζει ...κινέζικα. 

Παρόλες τις δυσκολίες, ακόμα και τώρα που γνωρίζω όλα τα προβλήματα στην πράξη, θα αγόραζα ξανά το Kindle. Είδα τα eReaders άλλων φίλων μου, και όλοι μαζί συμφωνήσαμε πως πραγματικά η συσκευή της Amazon είναι η καλύτερη. Είναι πολύ ελαφριά και η οθόνη της, η οποία είναι ματ, σαν χάρτινη, δεν σου δημιουργεί το συναίσθημα ότι έχεις μπροστά σου μια ψυχρή συσκευή.

Μέχρι ώρας έχω διαβάσει τέσσερα βιβλία στο Kindle (δύο ελληνικά και δύο ξενόγλωσσα που κατέβασα από το Amazon). To download από το Amazon είναι πανεύκολο. Βρίσκεις το βιβλίο, το αγοράζεις και σε λιγότερο από ένα λεπτό το έχεις στην οθόνη σου. Χωρίς μετατροπές και άλλες βαρετές διαδικασίες (όπως θα έπρεπε δηλαδή να συμβαίνει και με τα ελληνικά βιβλία). Η εμπειρία ανάγνωσης δεν περίμενα να είναι τόσο δυνατή. Διαβάζεις ξεκούραστα, υπογραμμίζεις ηλεκτρονικά τα σημεία που θες πιο εύκολα από ποτέ, τα αποθηκεύεις για να τα βρεις όλα μαζί αργότερα σε ένα αρχείο και το κυριότερο: κουβαλάς στην τσέπη σου μια ολόκληρη βιβλιοθήκη χωρίς βάρος!

Όλες αυτές οι συζητήσεις για τη μαγεία του χαρτιού, τη μυρωδιά του έντυπου βιβλίου, την αφή που ...διαμαρτύρεται όταν πιάνει το μέταλλο κτλ μοιάζουν εντελώς θεωρητικές όταν διαβάσεις το δεύτερο βιβλίο σου ηλεκτρονικά. Όχι γιατί είναι πιο απολαυστικό και εύκολο το ηλεκτρονικό διάβασμα, αλλά γιατί το να έχεις έναν eReader δεν σημαίνει ότι θα σταματήσεις να αγοράζεις και να διαβάζεις έντυπα βιβλία. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο.

Υ.Γ. Από αυτήν την Κυριακή (3 Μαρτίου) έως το επόμενο Σάββατο (9 Μαρτίου) είναι για φέτος η εβδομάδα «Διάβασε ένα ebook». Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο blog του Ηλεκτρονικού Αναγνώστη.

7 Responses so far.

  1. nautilus says:

    Μία ερώτηση από έναν μάλλον άσχετο με τα kindle κλπ:
    Κάποιος που έχει αγοράσει ένα "εικονικό" βιβλίο, μπορεί να το δώσει και σε άλλον χωρίς κόστος; Δηλ. αν εσύ έχεις σε ένα αρχείο το τάδε μυθιστόρημα αγορασμένο, μπορείς να το στείλεις με ένα e-mail ή μέσω ενός στικ και σε άλλον;

  2. Ναυτίλε αυτό δεν γίνεται (θεωρητικά πάντα...). Νομίζω πως αυτά που αγοράζεις από το amazon μπορείς να τα δανείσεις για κάποιες μέρες.

    Το κάνεις επίτηδες για να πάρω το kindle και μετά να γκρινιάζω.... Όλο στα αίματα με βάζεις.

  3. Αξίζει να το κάνει κανείς δώρο σε κάποιον που διαβάζει μόνο ελληνικά; Θα βρει αρκετά βιβλία που να έχουν μεταφραστεί;

  4. Lou ...Read says:


    @nautilus Είναι παράνομο το e-BookCrossing, εκτός κι αν πρόκειται για βιβλία που έχεις κατεβάσει δωρεάν. Παράνομο είναι επίσης και το ξεκλείδωμα του DRM, ακόμα και σε ένα μυθιστόρημα που έχεις πληρώσει.

    @Κατερίνα Μαλακατέ Δεν θα ησυχάσω αν δεν σε βάλω σε περιπέτειες. :-p

    @Ρουμπάκης Γιάννης Εξαρτάται, αν είναι εξοικειωμένος με την τεχνολογία, ναι. Αν όχι, θα έλεγα πως το Kindle έχει μάλλον μια πολύπλοκη διαδικασία για τα βιβλία που δεν αγοράζει κανείς από το Amazon (δηλαδή για όλα τα ελληνικά). Υπάρχουν άλλες συσκευές που είναι συμβατές με τα ePub αρχεία που πουλάνε όλοι οι εκδοτικοί οίκοι και δεν χρειάζονται μετατροπές κτλ. Σε γενικές γραμμές επικρατεί ακόμα ένα μεγάλο μπέρδεμα, αφού είναι ανοιχτός ο «πόλεμος» των ebooks.

  5. Ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση.

  6. Antonakis says:

    Με ποιά άλλα e-book readers το σύγκρινες; Ήταν όλα dedicated e-readers με e-ink όπως αυτά της Sony, Kobo και Nook ή με LCD οθόνη; Εγώ προσωπικά έχω το Kobo Touch και το έχω συγκρίνει με 2 από την Sony, 1 Bebook, 1 Kindle και 1 Nook. Εννοείται σύγκριση με tablets δεν έχει νόημα γιατί μιλάμε για συσκευές εντελώς διαφορετικής φιλοσοφίας και σκοπού. Κανένα από τα παραπάνω δεν ήταν με φωτισμό οθόνης όποτε μιλάμε για προτελευταία γενιά. Η προσωπική μου άποψη και εντυπώσεις ήταν ότι το Kobo Touch και το Kindle ήταν τα καλυτερα με διαφορά από τα υπόλοιπα. Μεταξύ των δύο, το Kindle είχε μάλλον λίγο καλύτερη οθόνη και αντίθεση, το Kobo Touch είχε πιό καλό και ευχάριστο λειτουργικό και μεγαλύτερη ευκολία χρήσης κυρίως λόγω των formats που υποστηρίζει. Για μένα το 2ο είναι σημαντικότερο και άνετα θα ξανα-αγόραζα Kobo Touch (ίσως το Glo με φωτισμό).
    Κατά τα άλλα συμφωνό απόλυτα με όλα όσα γράφεις και για τις δυσκολίες και το DRM και επίσης για την γκρίνια αυτών που υποστηρίζουν μανιασμένα τα φυσικά βιβλία χωρίς να έχουν δοκιμάσει την άνεση και την ευκολία των ηλεκτρονικών αναγνωστών.

  7. Ανώνυμος says:

    Παιδιά έχω διαβάσει εδώ και 4 χρόνια πάμπολα βιβλία σε ένα BeBook One που αγόρασα αρκετά ακριβά τότε... Έχω κάνει απόσβεση δυο τρεις φορές. Τώρα δεν βλέπω να συνεχίζεται η παραγωγή αυτού του είδους των ηλεκτρονικών αναγνωστών. Πάντως υπάρχουν και χιλιάδες βιβλία στο Διαδίκτυο ελεύθερα χωρίς να χρειάζεται να τα πληρώσεις. Free ebooks δηλαδή και δεν νομίζω ότι η ποικιλία είναι περιορισμένη. Υπάρχει και το Project Gutenberg όπου μπορεί να βρει κανείς εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, βιβλίων Ελληνικών και ξενόγλωσσων. Αν κανείς κατεβάσει βιβλία διάφορα που κυκλοφορούν στο Διαδύκτιο θα πρέπει να προσέχει να είναι σε επεξεργάσιμο κείμενο και όχι σε εικόνα, γιατί τα τελευταία δεν διαβάζονται. Οι αναγνώστες περιορίζουν το μέγεθος της σελίδας στην οθόνη και τα γράμματα εμφανίζονται σαν ψείρες. Εύχομαι καλές αναγνώσεις σε όλους.

Leave a Reply