Το μυθιστόρημα «Αναμνήσεις μιας κυρίας» του Σαντιάγο Ρονκαλιόλο (εκδόσεις Καστανιώτη) είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ακτινογραφία του πώς λειτουργεί η παράλογη «δημοκρατία μιας μπανανίας». Δικτάτορες, μαφιόζοι, επιχειρηματίες-αραπαχτικά, αριστοκρατικές οικογένειες με βρώμικο χρήμα και παλιές αποικιακού στυλ βίλες γεμάτες συνωμοσίες και μυστικά. Άγιος Δομίνικος και Κούβα. Στα μέσα του περασμένου αιώνα. Το βιβλίο διηγείται την ιστορία της οικογένειας Μινέτι. Η Ντιάνα Μινέτι, κληρονόμος μιας αμύθητης περιουσίας, ζει σε μια μεζονέτα στο Παρίσι, μια ανάσα από τα Ηλύσια Πεδία και ονειρεύεται την αυτοβιογραφία της: Ένα βιβλίο γεμάτο κουτσομπολιά από γκλάμορους πάρτι, πιπεράτα σχόλια για επώνυμους που έχει συναναστραφεί (από την Τζάκι Κένεντι μέχρι τον Μάριο Βαργκας Λιόσα), λαμπερά κοσμήματα και τουαλέτες, αλλά και τη δραματική προσωπική της ιστορία. Τα παιδιά της κατάφεραν να πάρουν δόλια τη διαχείριση ολόκληρης της περιουσία της και να της αφήσουν ένα μηνιαίο καταπίστευμα ώστε να ζει υπερπολυτελώς για όλη της τη ζωή. Για την αυτοβιογραφία της προσλαμβάνει έναν Περουβιανό ghost writer.

Από τις διηγήσεις της Ντιάνα στο νεαρό συγγραφέα προκύπτει ένα υπέροχο γαϊτανάκι με τις πιο απίθανες ιστορίες που φυσικά βασίζονται σε αληθινά ιστορικά γεγονότα: Ο Τρουχίλιο (αιμοσταγής δικτάτορας του Αγίου Δομίνικου από το 1942 έως το 1952), ο Μπατίστα, η επανάσταση του μουσάτου, η CIA, η φασιστική κυβέρνηση του Μουσολίνι, οι νονοί της Ιταλίας και φυσικά η Μαφία της Κούβας (π.χ. Σάντος Τριφικάντε: πρόσωπο που συναντά κανείς και στο βιβλίο Αμερικανικό Ταμπλόιντ του Τζέιμς Ελρόι, εκδ. Άγρα). 

Όταν ο νεαρός συγγραφέας ξεκινά τις έρευνες για να συμπληρώσει τα κενά στις αφηγήσεις της Ντιάνα ανακαλύπτει ότι η περιουσία της οικογένειας Μινέτι προέκυψε από τη συνεργασία του πατέρα της με τη φασιστική Ιταλία του 1940. Ο πατέρας της, πρόξενος της κυβέρνησης Μουσολίνι στον Άγιο Δομίνικο, κάνει τις δουλειές του (κυρίως εμπόριο αυτοκινήτων) πατώντας στη δύναμη του φασισμού και στην επιρροή της ιταλικής μαφίας. Όταν κάποια στιγμή εναντιώνεται στον δικτάτορα του Αγίου Δομίνικου, τον φοβερό Τρουχίλιο (στην παρανοϊκή προσωπικότητα του οποίου βασίζεται το μυθιστόρημα «Η γιορτή του Τράγου» του Μάριο Βάργκας Λιόσα, επίσης από τις εκδόσεις Καστανιώτη) και συμμετέχει στο σχέδιο δολοφονίας του, χάνει τα πάντα και αυτοεξορίζεται μαζί με την οικογένειά του στην Κούβα του Μπατίστα. Ο μεγαλομανής δικτάτορας της Αβάνας, που δεν πλήρωνε ποτέ τίποτα και καταπατούσε ό,τι επιθυμούσε, τους δίνει άσυλο θέλοντας την στήριξη της ιταλικής μαφίας. Οι Μινέτι πολύ γρήγορα δικτυώνονται και συνεργάζονται άψογα με τον υπόσκοσμο και τη μαφία της Κούβας. Ο πατέρας αγοράζει εφημερίδες και αποκτά τεράστια δύναμη, ενώ ο γιος του Μινετίνο, αδερφός της Ντιάνα γίνεται πράκτορας των Αμερικανών στο νησί. Η οικογένεια, έχοντας πλέον βάσεις σε όλες τις πλευρές, χτίζει ξανά πολύ γρήγορα την περιουσία της.

Ανάμεσα στις απολαυστικές διηγήσεις για τη ζωή της Ντιάνα Μινέτι παρεμβάλλεται η προσωπική ιστορία του Περουβιανού αφηγητή που έχει αναλάβει να γράψει το βιβλίο της πάμπλουτης γυναίκας. Αν και είναι γραμμένη με χιούμορ και αποτυπώνει πολύ καθαρά τις περιπέτειες ενός λαθρομετανάστη νεαρού συγγραφέα που προσπαθεί να εκδώσει το πρώτο του βιβλίο, θεωρώ πως απλά ωχριά μπροστά στους καταιγιστικούς ρυθμούς που έχουν τα κεφάλαια που αφορούν την οικογένεια της Ντιάνα.

Όπως κι αν έχει, το βιβλίο διαβάζεται γρήγορα. Δεν μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου. Είναι γεμάτο εξαιρετικές εικόνες και πληροφορίες για το πως δρα η μαφία, πως γεννιούνται και πέφτουν οι δικτατορίες και πώς χτίζονται οι ματωμένες περιουσίες. Η εξουσιομανία δε του Τρουχίλιο με εντυπωσίασε τόσο που διάβασα κατευθείαν τη «Γιορτή του Τράγου».

Υ.Γ. Το βιβλίο «Αναμνήσεις μιας κυρίας» θα το βρείτε σε προσφορά στο βιβλιοπωλείο Πολιτεία: € 3,83.