Τις τελευταίες ημέρες βεβαιώθηκα στην πράξη ότι οι ρομαντικοί ανησυχούμε μάταια για το αβέβαιο (;) μέλλον του έντυπου βιβλίου. Οι φόβοι μας είναι εντελώς -μα εντελώς- αβάσιμοι. Τουλάχιστον στην Ελλάδα, το ηλεκτρονική βιβλίο βρίσκεται ακόμα σε εμβρυακό στάδιο. Οι ανάγκες ενός απαιτητικού αναγνώστη δεν καλύπτονται σε καμία περίπτωση από την περιορισμένη αγορά.

Επιπλέον, οι χρήστες του Kindle, της συσκευής του Amazon, είμαστε αποκλεισμένοι σχεδόν από τα περισσότερα eBooks που πωλούνται αυτή τη στιγμή. Τα βιβλία που κατεβάζει κάποιος νόμιμα χρησιμοποιώντας την πιστωτική του κάρτα (πληρώνοντας το όχι και τόσο μικρό αντίτιμο σε σχέση με τα έντυπα) είναι συνήθως σε μορφή ePUB (μετατρέπονται εύκολα -αν καταλάβεις πως γίνεται- σε mobi) και διαθέτουν ένα σύστημα προστασίας (το αποκαλούμενο κλείδωμα DRM - Digital Rights Management της Adobe) μη συμβατό με τα Kindle.

Ο αναγνώστης έχει δύο επιλογές: Ή θα ψάξει να βρει τρόπο να ξεκλειδώσει παράνομα το eBook που έχει ΠΛΗΡΩΣΕΙ για να το διαβάσει στον eReader του. Ή θα πεταχτεί μέχρι το βιβλιοπωλείο (παραδοσιακά κι ωραία) να το αγοράσει στην έντυπη μορφή που όλοι ξέρουμε κι αγαπάμε.

Αστειότητες. Θεωρώ απαράδεκτο τον αποκλεισμό των αναγνωστών που έχουμε έναν eReader Kindle από τα περισσότερα ελληνικά e-books, τα οποία ναι μεν πληρώνεις αλλά δεν μπορείς να διαβάσεις τελικά γιατί είναι κλειδωμένα (ή «προστατευμένα»).

Θα μου πείτε: «Φταίει το Amazon που κατασκεύασε μια συσκευή στα μέτρα του για να προωθήσει τις αγορές μέσω του e-shop του». Σωστά, φταίει. Όμως το Amazon δεν το αφορά καθόλου η ελληνική αγορά, γιατί αν το αφορούσε θα πουλούσε και ελληνικά βιβλία. Σε αντίθεση με τους Έλληνες εκδότες που όχι μόνο τους αφορά, τους καίει.

Καταλαβαίνω (αν και δεν είμαι υποχρεωμένος γιατί είμαι καταναλωτής και θα προτιμούσα οι αγορές μου να είναι πιο εύκολες) ότι ορισμένοι εκδότες θέλουν δικαίως να «προστατέψουν» τα προϊόντα τους κλειδώνοντάς τα με το σύστημα DRM, όπως άλλωστε κάνει με το δικό του τρόπο και το Amazon. Ωστόσο, δεν θεωρώ ότι αυτός ο δρόμος βοηθάει μια καινούρια αγορά, όπως αυτή του ηλεκτρονικού βιβλίου, να αναπτυχθεί σωστά και να ανθίσει. Στις δύσκολες εποχές που ζούμε, ας μην βάζουμε κι άλλα εμπόδια ανάμεσα στον αναγνώστη και στο βιβλίο. Ας απλουστεύσουμε τις διαδικασίες. Αλλιώς δεν θα δουλέψει ποτέ το σύστημα. Είναι ήδη βαρετή και πολύπλοκη η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος άσχετος (χρήση πιστωτικής κάρτας στο διαδίκτυο, μετατροπή των αρχείων, ηλεκτρονική αποστολή από το laptop στον eReader κ.α.). Και πάνω που πάει να συνηθίσει πέφτει στον σκόπελο του DRM. Είναι μάλλον η ώρα που θα τα παρατήσει και θα επιστρέψει στο έντυπο ή νευριασμένος θα ανοίξει την τηλεόραση.

Οι περισσότεροι δεν θα κάτσουμε να σκάσουμε κιόλας. Προσωπικά, επειδή δεν βλέπω και τηλεόραση, θα κρατήσω το Kindle για να διαβάζω τα ξένα βιβλία μου και εκείνα των εκδόσεων Καστανιώτη και Ίκαρος (οι οποίες για κάποιο λόγο θέλησαν να δείξουν σεβασμό σε ΟΛΟΥΣ τους αναγνώστες τους και δεν κλειδώνουν τα eBook τους, ή για την ακρίβεια τα κλειδώνουν με Social DRM που επιτρέπει στους κατόχους Kindle να τα μετατρέψουμε σε mobi). Τα υπόλοιπα, θα τα διαβάζω σε έντυπη μορφή.

Υ.Γ. H φωτό είναι συμβολική: Είναι το φάντασμα του έντυπου βιβλίου που πρόδωσα για ένα πουκάμισο αδειανό, για ένα Kindle... :-p