Κυριακή του Ιουνίου σημαίνει διάβασμα στην παραλία και βουτιές. Το βράδυ βόλτες στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου και όπερα στο Ηρώδειο.

Η έναρξη του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου έγινε φέτος από την Εθνική Λυρική Σκηνή με το μεγαλειώδες έργο Il Trovatore του Τζουζέπε Βέρντι, υπό τη μουσική διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού και τη σκηνοθεσία (τα σκηνικά, τα κοστούμια και το φωτισμό) του Στέφανο Πόντα.

Η μαγική μουσική, οι ερμηνείες, το φως, η αύρα της Ακρόπολης, τα εντυπωσιακά σκηνικά με τα πέτρινα αγάλματα που σε ταξιδεύουν σε κάποιον μεσαιωνικό κήπο, οι δύο μικρές «λίμνες» στη σκηνή και τα μαύρα βαριά κοστούμια με τις ουρές που ακούς τον ήχο τους καθώς σέρνονται πάνω στην πέτρα: αληθινή μυσταγωγία. Απόδειξη ότι η Τέχνη είναι ό,τι απέμεινε από το Θεό.

Η απόγνωση του έρωτα είναι ο πυρήνας της θρυλικής όπερας του Βέρντι γύρω από την οποία αναπτύσσεται η πλοκή. Δύο αδέρφια που αγνοούν τη μεταξύ τους συγγένεια ερωτεύονται την ίδια γυναίκα. Η φωτιά και το φως του φεγγαριού δίνουν μια μαγική διάσταση σε έναν καταραμένο έρωτα που θα γίνει τραγωδία. Και στον αντίποδα του ασίγαστου πάθους: το μυστικό μιας τσιγγάνας που έζησε για να εκδικηθεί το θάνατο της μητέρας της.

Η παράσταση είχε ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους που αντιθέτως με ό,τι νόμιζα βοηθούν πολύ και δεν κουράζουν το θεατή. Θα φιλοξενηθεί στο Ηρώδειο μέχρι τις 14 Ιουνίου.

Ο Λουκάς Καρυτινός εξαιρετικός! Ντυμένος Γκάτσμπι -όλα μαύρα κι ένα λευκό μπλέιζερ- έκλεψε κυριολεκτικά την παράσταση με το ρυθμό και την κίνησή του.

Η τιμή των εισιτηρίων ξεκινά από € 15 (φοιτητικό και παιδικό) και φτάνει μέχρι και € 100 (διακεκριμένη ζώνη).
Θέατρο Ολύμπια στην Ακαδημίας 59-61, τηλ.: 210 3662 100, 210 3612 461, 210 3643 725 και www.nationalopera.gr και στο Φεστιβάλ Αθηνών στην Πανεπιστημίου 39, www.greekfestival.gr