Τα μαθηματικά δεν τα συμπάθησα ποτέ. Ίσως γιατί η πραγματικότητα με αφορούσε ελάχιστα. Άκουγα για τη μαγεία των αριθμών και όσα περισσότερα άκουγα τόσο πιο πολύ στρεφόμουν στις λέξεις που σ' αφήνουν να φύγεις. Είχα την εντύπωση πως οι αριθμοί σε δένουν κι ότι οι πράξεις, κι όλες οι εξισώσεις, είναι μονόδρομος. Έπρεπε να διαβάσω το LOGICOMIX για να ανακαλύψω ότι τα μαθηματικά είναι ποίηση, κι όπως η ποίηση, οδηγούν μόνο στο άπειρο.

Ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης, με τη συμβολή του καθηγητή Θεωρητικής Πληροφορικής στο Μπέρκλεϊ (και συγγραφέα) Χρίστου Χ. Παπαδημητρίου και των illustrators Αλέκου Παπαδάτου και Annie di Donna, έχουν δημιουργήσει μια υπέροχη ιστορία για τη ζωή του φιλοσόφου Μπέρτραντ Ράσελ. Μέσα από εικόνες οι τέσσερις φίλοι που πρωταγωνιστούν και οι ίδιοι στο κόμικ αφηγούνται «την περιπέτεια της Λογικής στις αρχές του 20ου αιώνα».

Χρίστος Χ. Παπαδημητρίου: Πώς προχωράει αυτή η ιστορία;
Απόστολος Δοξιάδης: Όπως όλες οι ιστορίες, τα πάθη μπροστά, κι οι άνθρωποι από πίσω! 

Το LOGICOMIX, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος, είναι ένα απολαυστικό ταξίδι που ξεκινά από τα σοκάκια της Πλάκας, κάτω απ' την Ακρόπολη, και από μία σοφίτα ενός παλιού αγγλικού πύργου. Τα σκίτσα είναι απίστευτα, ακόμα και στις λεπτομέρειές τους: σκοτεινές βιβλιοθήκες, αίθουσες διδασκαλίας σε θρυλικά πανεπιστήμια, λέσχες με παλιές τσέστερφιλντ πολυθρόνες, υπέροχα τοπία της αγγλικής εξοχής, πλατείες σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, αλλά και σκηνές από τα χαρακώματα του Ά Παγκοσμίου Πολέμου. Διαβάζοντάς το, ξέρεις πια πως ακόμα κι αν δεν συμπαθείς τα μαθηματικά, δεν μπορείς παρά να υποκλίνεσαι στη μαγεία τους.

Υ.Γ.: Το γυάλινο ντόμινο είναι δημιουργία του ιταλικού οίκου Seletti, ο οποίος φημίζεται για τα πρωτότυπα design αντικείμενά του.

One Response so far.

  1. Ανώνυμος says:

    Όντως κάνει τα μαθηματικά ποίηση!Για την ακρίβεια είναι από τα ελάχιστα στο είδος του (graphic novel με φιλοσοφία,ιστορία και μαθηματική λογική ταυτόχρονα) και σίγουρα είναι το κορυφαίο. Με έκανε να αγαπήσω τα graphic novels!

Leave a Reply