Ένα από τα ράφια της βιβλιοθήκης μου χθες βράδυ επαναστάτησε και διεκδίκησε την αυτονομία του. Η ανταρσία ξεκίνησε στο nightclub Book Lovers μετά από άγριο καβγά του Μπαζ Μηκς από «Το μεγάλο πουθενά» και του Μπαντ Ουάιτ από το «Λος Άντζελες Εμπιστευτικό». Σύμφωνα με το βιβλίο συμβάντων της βιβλιοαστυνομίας ο Τζέιμς Ελρόι, στη συνέχεια, έπαιξε καθοριστικό ρόλο ξεσηκώνοντας πολύ γρήγορα τον Ζορζ Σιμενόν και την Πατρίτσια Χάισμιθ που βρίσκονταν σε παρακείμενα τραπέζια.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ο Ρίπλεϊ ανέλαβε να πείσει τόσο τον αρχικά δύσπιστο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, όσο και ολόκληρη την αφρόκρεμα της αγγλικής αστυνομικής λογοτεχνίας του 19ου και 20ου αιώνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τελευταίοι έχουν φτιάξει την εξαιρετική λέσχη «Ανθολογία αγγλικού αστυνομικού μυθιστορήματος» στους δύο τόμους που βρίσκονται στη συμβολή των οδών Σέρλοκ Χολμς και Ηρακλή Πουαρό. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό βικτοριανής αισθητικής οίκημα με αναμμένα τζάκια, βιβλιοθήκες με κρυφά περάσματα και φθαρμένες τσέστερφιλντ πολυθρόνες.

Το ράφι σύντομα γέμισε με εξεγερμένους ήρωες, αλλά και με σαστισμένους, φιλήσυχους νοικοκυραίους που περίμεναν όλη νύχτα στην ουρά του ΑΤΜ για να σηκώσουν όσο περισσότερα χρήματα μπορούσαν, πριν εγκαταλείψουν την πόλη με τα αυτοκίνητά τους.

Όταν αποφασίστηκε η επέμβαση του στρατού ήταν πλέον αργά. Όλα μαζί, μυθιστορήματα και νουβέλες, γύρισαν τη ράχη στον τοίχο και έφτιαξαν μια μικρή βιβλιοπόλη που διοικείται αυτόνομα. Δεν ακολουθεί τους κανόνες βιβλιοθηκονομίας ούτε πληρώνει φόρους και δασμούς για την εισαγωγή και εξαγωγή λέξεων. Αυτό έχει ως συνέπεια να απομονωθεί από τα υπόλοιπα ράφια, οι τοπικές διοικήσεις των οποίων παρακολουθούν ανήσυχες τα τεκταινόμενα.

Ελικόπτερα του σταθμού μας πετούν διαρκώς πάνω από το εξεγερμένο ράφι και καταγράφουν τις εξελίξεις. Για οτιδήποτε νεότερο θα διακόψουμε το πρόγραμμά μας και θα σας ενημερώσουμε με έκτακτο δελτίο.

3 Responses so far.

  1. Sue G. says:

    Πολύ καλημέρα, Lou! Μπράβο στα βιβλία σου. Τα δικά μου αστυνομικά προτιμούν ακόμη το ινκoγκνίτο ανάμεσα στα άλλα... :-)

  2. Βρήκαμε και χαρίζουμε τη γλυκούλα Μις Μαρπλ: Ηλικιωμένη γριούλα με άνοια. Φοράει τουίντ ταγεράκι, κροκό ανατομικά παππουτσάκια από τον Μπακάκο και χρυσή καρφίτσα σε σχήμα ορτανσίας. Από το δεξί αυτί δεν ακούει Χριστό αλλά είναι πρώτη στο σουντόκου και σε κάθε είδους δολοφονικές συνομωσίες. Κάθε μέρα στις πέντε ακριβώς παίρνει το τσάι της με πουτίγκα λεμόνι. Κάποιος ασυνείδητος άφησε την πόρτα ανοιχτή την ώρα που έκανε ρι-αρέιντζμεντ στη βιβλιοθήκη του. Ψάχνει μια γλυκιά, σκονισμένη, -βικτοριανής αισθητικής κατά προτίμηση- βιβλιοθήκη να την υιοθετήσει.

  3. Lou ...Read says:

    @Sue Μην κάνεις το λάθος και φτιάξεις ποτέ ράφι αφιερωμένο αποκλειστικά στην αστυνομική λογοτεχνία. Όλα τα νουάρ καθάρματα μαζί είναι επικίνδυνα :-p

    @Κόρη Ακαμάτρα λολ πουτίγκα λεμόνι και ξερό ψωμί!

Leave a Reply